Τον Φεβρουάριο, το νέο Ευρωπαϊκό VC 2150 άνοιξε το πρώτο κλείσιμο των 240 εκατομμυρίων δολαρίων του ταμείου του. Αυτό το Ταμείο υποστηρίζει τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω των πόλεων. Οι πόλεις παράγουν CO2 με τεράστιο ρυθμό καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.
Το Ταμείο τεχνολογίας αστικής αειφορίας ανακοινώνει τώρα το τελικό του Κλείσιμο στα 312 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό δείχνει ότι οι LPs ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτό το θέμα. Το Ταμείο ισχυρίζεται επίσης ότι ήταν 33% περισσότερο από το εγγεγραμμένο.

Η Credit Suisse ήταν μεταξύ των νέων επενδυτών, όπως και πελάτης της aims Imprint, Goldman Sachs Asset Management. Η Nysn είναι η νορβηγική κυρίαρχη εταιρεία επενδύσεων για το κλίμα. Το Woven Capital, το οποίο είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Toyotas Woven Planet Group, ενημερώθηκε επίσης.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η εμμονή του 2150 είναι με το δομημένο περιβάλλον. Η εξίσωση είναι απλή: οι χώρες δεν πρόκειται να σταματήσουν να αναπτύσσουν πόλεις, παρόλο που η κλιματική κρίση μαίνεται με πλήρη ταχύτητα. Είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθούν τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν ή και να αντιστρέψουν τις εκπομπές CO2.

Από την ίδρυσή της, η 2150 έχει επενδύσει σε αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η CarbonCure Technologies, η οποία μειώνει το αποτύπωμα CO2 του σκυροδέματος. Αυτοί οι τύποι επενδύσεων επέτρεψαν στο ταμείο να ισχυριστεί ότι το συνολικό αποτύπωμα ακίνητης περιουσίας του έχει τριπλασιαστεί σε 430.000.000 τετραγωνικά πόδια, το οποίο είναι 25 φορές μεγαλύτερο από το Canary Wharf του Λονδίνου.

Το κανονιστικό είναι μια άλλη επένδυση. Παρακολουθεί ολόκληρο το αποτύπωμα άνθρακα των αλυσίδων εφοδιασμού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό το μήνα, συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια σε ένα γύρο που εν μέρει οδηγήθηκε από το 2150.

Η Aeroseal, η οποία παράγει ένα κόμμι που σφραγίζει τους αεραγωγούς και τους φακέλους των κτιρίων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ενεργειακή τους απόδοση και οι κόμβοι και οι σύνδεσμοι (που διαθέτουν μια πλατφόρμα που βοηθά τα έργα υποδομής να λειτουργούν εγκαίρως και να εξοικονομούν ενέργεια), είναι δύο άλλες 2150 εταιρείες. Η Ampd Energy είναι επίσης μια εταιρεία που μπορεί να τροφοδοτήσει γερανούς χρησιμοποιώντας μια γεννήτρια με μπαταρία για να αποανθρακώσει τα εργοτάξια.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο 2150 απαιτήσεων θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο από 1, 6 Gigatonnes CO2 ετησίως, ή περισσότερο από όλες τις ετήσιες εκπομπές από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία σε συνδυασμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκπέμπουμε 51 Gigatonnes ετησίως CO2, οπότε θα ήταν απαραίτητο να εξοικονομήσουμε 18 έως 32 GT ετησίως για να αποτρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1, 5 μοίρες.

Πιστεύεται ότι εάν 2150 VCs ή οποιοσδήποτε άλλος αριθμός μπορούν να κλιμακώσουν τις επενδύσεις τους για να φτάσουν σε αυτούς τους αριθμούς, τότε μπορεί να υπάρχουν αρκετά έργα moonshot διαθέσιμα για να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι απίθανο, αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατό.

Εάν συμβαίνει αυτό, τότε ο George Monbiot και άλλοι ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει πράσινη ανάπτυξη.

 

Ο Christian Jlck είναι συνεργάτης και συνιδρυτής του 2150. Δήλωσε: το 2150 θέλει να συμβάλει σημαντικά στη Συμφωνία του Παρισιού. Θα επικεντρωθούμε επίσης στο αστικό περιβάλλον που αντιπροσωπεύει το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέσω της πλατφόρμας μας, επιδιώκουμε όχι μόνο να είμαστε επενδυτής αλλά και να διευκολύνουμε τον αστικό μετασχηματισμό συνεργαζόμενοι με στρατηγικούς επενδυτές.

Ο Christian Hernandez, συνεργάτης του 2150, δήλωσε σε τηλεφωνική κλήση ότι ο στόχος των 200 εκατομμυρίων Ευρώ ήταν εφικτός. Τότε, τα πράγματα άρχισαν να απογειώνονται. Ένα από τα σημαντικότερα κονδύλια για την τεχνολογία του κλίματος στην Ευρώπη αυξήθηκε. Προήλθε από μεγάλα χρήματα όπως οι πελάτες της Credit Suisse Goldman Sachs και μερικά από τα μεγαλύτερα κρατικά κεφάλαια στον κόσμο.

Αναρωτιέται τι προσελκύει αυτά τα μεγάλα LPs.

Το ένα είναι μια πλατφόρμα που θα μπορούσε να λάβει έλεγχο μεγέθους ιδρύματος. Εστιάζουμε στον δομημένο κόσμο, ο οποίος είναι κάθετος αλλά είναι ένας τεράστιος κάθετος. Είπε ότι ένας LP του είπε: “Ξέρετε, έχουμε κάνει τα ενεργειακά μας κεφάλαια. Έχουμε κάνει τα κεφάλαιά μας Foodtech. Τώρα, Ψάχνουμε για ένα θεσμικό Ταμείο δομημένου κόσμου.”

Ο Hernandez είπε ότι το Ταμείο εξετάζει τώρα τη θέρμανση και την ψύξη. Ενώ όλοι επικεντρώνονται στη θέρμανση, η ψύξη χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια. Αυτό θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να κρυώσουν για να επιβιώσουν και όχι μόνο να παραμείνουν άνετοι. Εξετάσαμε επίσης τα απόβλητα. Όχι μόνο αναζητούσαμε τρόπους για να το μειώσουμε, αλλά και πώς να το καταστήσουμε πιο βιώσιμο. Εξετάσαμε επίσης νέα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης της συνθετικής βιολογίας, της φύσης ή άλλων τεχνολογιών για τη δημιουργία βιώσιμων υλικών.

Επεσήμανε επίσης ότι η αντιστάθμιση του άνθρακα δεν είναι μια βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή καθώς η τιμή κυμαίνεται και εξακολουθεί να είναι πολύ αδιαφανής. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του CO2 με το δομημένο περιβάλλον, όχι αντισταθμίζοντας.

Αυτή η αύξηση 2150 είναι μια υπενθύμιση ότι οι κλιματικές επενδύσεις ξεπερνούν τις επενδύσεις VC, ακόμη και την AI. Σύμφωνα με την έκθεση του περασμένου έτους της PwC, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 6% των αγορών επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι νεοσύστατες εταιρείες κλιματικών τεχνολογιών σημείωσαν αύξηση των επενδύσεων από $418m σε $16.3 bn μεταξύ 2013 και 2019. Αυτό ήταν τριπλάσιο από την αύξηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Hernandez θέλει επίσης να εγχύσει τις κλιματικές αξίες στη συμπεριφορά της εταιρείας και στη συμπεριφορά της ομάδας. Κάνουμε τη δική μας Λογιστική άνθρακα, αντισταθμίζουμε το αποτύπωμα άνθρακα μας. Ο καθένας από εμάς έχει αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις σχετικά με τις ενέργειες που θα κάναμε. Ο στόχος μου είναι να τρώω λιγότερο κρέας. Δεν τρώω μπριζόλα πια. Ποια ήταν η προσέγγισή σας για τη λήψη μικρο – και μακροοικονομικών δράσεων με το Ταμείο; Πιστεύω ότι και οι δύο πρέπει να είναι μέρος του πολιτισμού.

Το 2150 ανακοίνωσε επίσης ότι απονεμήθηκε μια κατάταξη VC ποικιλομορφίας στο επίπεδο 1. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ήδη μια διαφορετική ομάδα και αυτό θα συνεχιστεί. Είναι ένα βασικό κομμάτι της ομάδας που θέλουμε. Θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες αργότερα φέτος για το πώς χτίζουμε την ομάδα.

Το 2150 είναι αγκυροβολημένο τόσο από την NREP, μια πλατφόρμα ιδιωτικών μετοχών της Βόρειας Ευρώπης, όσο και από την Chr. Οι Augustinus Fabrikker, Novo Holdings και Denmarks Green Future Fund ήταν οι άγκυρες του 2150 τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.