Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το φάρμακο αντισωμάτων AstraZeneca που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σοβαρού COVID-19 μείωσε τον κίνδυνο κατά τουλάχιστον 50% σε μια μελέτη στα τέλη του σταδίου.
Δύο διαφορετικά αντισώματα αναπτύχθηκαν από δείγματα αίματος που ελήφθησαν από άτομα με COVID-19. Η ένεση ονομάζεται AZD7442. Η εταιρεία δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι είναι το πρώτο φάρμακο του τύπου του που αποδεικνύεται ότι θεραπεύει και προλαμβάνει το COVID-19 σε δοκιμές στα τέλη του σταδίου.

Μετά τις δοκιμές στα τέλη του Αυγούστου που έδειξαν ότι το AZD7442 μείωσε τα συμπτώματα COVID-19 κατά 77%, η εταιρεία ζήτησε έγκριση από την FDA.

Δήλωσε ότι θα μιλήσει τώρα με τις υγειονομικές αρχές για τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Αυτά τα αποτελέσματα ακολουθούν την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία της Merck που δηλώνει τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει από την FDA την έγκριση του από του στόματος δισκίου COVID-19, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας κατά το ήμισυ.

Τα τελευταία αποτελέσματα της AstraZeneca από τη δοκιμή αντιμετώπισης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο εντός επτά ημερών μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19 είχαν μισή πιθανότητα να πεθάνουν ή να πάρουν σοβαρό COVID-19. 18 άνθρωποι πέθαναν ή ανέπτυξαν σοβαρό COVID-19 από το φάρμακο. Αυτό συγκρίνεται με 37 άτομα που έλαβαν αλατούχο πυροβολισμό.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το AZD7442 θα μπορούσε να χορηγηθεί νωρίτερα, εντός πέντε ημερών από τα συμπτώματα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19 κατά 67%. Αυτός ο χρονισμός είχε ως αποτέλεσμα εννέα θανάτους ή σοβαρό COVID-19 στην ομάδα θεραπείας AZD7442, σε σύγκριση με 27 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 822 ενήλικες που πάσχουν από ήπιο έως μέτριο COVID-19. Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Λειτουργεί σταματώντας τον ιό COVID-19 από τη δέσμευση στα κύτταρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναφέρθηκαν.

Προστασία ευάλωτων ατόμων

Ο μένε Πάγκαλος είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca. Δήλωσε σε μια δήλωση, “η έγκαιρη παρέμβαση με τη χρήση του αντισώματος μας μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξέλιξη σε σοβαρές ασθένειες και να παρέχει συνεχή προστασία για πάνω από έξι μήνες.”

Η AstraZeneca εξέτασε την επίδραση του φαρμάκου την ημέρα 29 της δοκιμής αντιμετώπισης. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για όσο διάστημα 15 μήνες. Η AstraZeneca έχει δείξει στα αρχικά της στάδια ότι τα αντισώματα μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον εννέα μήνες μετά τη χορήγηση τους.

Πένυ Γουόρντ, επισκέπτης καθηγητής Φαρμακευτικής Ιατρικής στο Kings College στο Λονδίνο, δήλωσε σε μια δήλωση ότι η μακροχρόνια ανοσία, μέχρι και 12 μήνας, θα μπορούσε να είναι “μια χρήσιμη προσθήκη σε άτομα που καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, των οποίων η απάντηση δεν είναι βέλτιστη στον εμβολιασμό.”

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το 90% των συμμετεχόντων στη δοκιμή είχαν συννοσηρότητες που τους έθεσαν σε κίνδυνο για σοβαρό COVID-19. Αυτά περιελάμβαναν τον καρκίνο, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Το 13% ήταν άνω των 65 ετών.

Ο Ward δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται με ενέσεις όπως το AstraZeneca δεν είναι συμβατά με χάπια από το στόμα. Είπε ότι αυτό “μπορεί να διευκολύνει τη χορήγηση αυτών των ασθενών.”

Το Business Insider δημοσίευσε αρχικά αυτό το άρθρο.