Το γερμανικό Σπήλαιο αποκαλύπτει ενδείξεις για τους πρώτους εξημερωμένους λύκους

Οι επιστήμονες έχουν βρει νέες σημαντικές ενδείξεις για τους πρώτους εξημερωμένους λύκους και σκύλους.

Μια μικρή σπηλιά στη Γερμανία περιείχε πολυάριθμα αρχαία απολιθώματα σκύλων. Θα μπορούσαν να δείξουν μια πιθανή προέλευση όλων των σύγχρονων σκύλων. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό παραμένει ανοιχτό για συζήτηση και περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.

Τα σκυλιά θεωρούνται το παλαιότερο εξημερωμένο ζώο στην ανθρώπινη ιστορία πολύ πριν οι άνθρωποι μεταβούν από κυνηγούς-συλλέκτες στη γεωργία πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Σπήλαιο Gnirshöhle
Ένα μικρό σπήλαιο που ονομάζεται Gnirshöhle στην περιοχή Hegau Jura της Νότιας Γερμανίας περιείχε πληθώρα απολιθωμάτων σκύλου. Ορισμένοι χρονολογούνται μεταξύ 17.000 και 12.000 ετών.

Έτσι, προηγούνται άλλων αρχαίων απολιθωμάτων σκύλων που βρέθηκαν στην Ευρώπη κατά 3.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση DNA στα απολιθώματα, τα οποία περιελάμβαναν σκύλους, λύκους και υπολείμματα αλεπούδων. Τα απολιθώματα αποκάλυψαν ενδείξεις σχετικά με τη διατροφή των ζώων. Οι άνθρωποι προφανώς τροφοδοτούσαν τους κυνόδοντες με δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών.

Ο Δρ Chris Baumann του Πανεπιστημίου του Tübingen δήλωσε:

“Συνδέσαμε τη μορφολογία, τη γενετική και τα χαρακτηριστικά των ισοτόπων, τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη ότι τα εξεταζόμενα οστά προέρχονταν από πολλές διαφορετικές γενετικές γενεές και ότι τα νέα γονιδιώματα που αλληλουχήθηκαν από τα δείγματα καλύπτουν ολόκληρο το γενετικό εύρος από τον λύκο στον οικιακό σκύλο.”

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει εξημερωμένους κυνόδοντες σε δύο μέρη: την Ασία και την Ευρώπη. Τελικά, τα σκυλιά από την Ασία μετανάστευσαν με ανθρώπους, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τους δυτικούς εξημερωμένους λύκους.

Οι ερευνητές συζητούν την παρακάτω μελέτη:

Πρώιμη τοποθεσία εξημερωμένων Λύκων
Η μελέτη δείχνει ότι το Hegau Jura ήταν ένα “πιθανό κέντρο πρώιμης Ευρωπαϊκής εξημέρωσης λύκων.”

“Η τρέχουσα έρευνα δεν είναι σε θέση να τερματίσει αυτή τη συζήτηση, αλλά η γενετική ποικιλομορφία που ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική Γερμανία υποδηλώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι που ζουν εκεί εξημέρωσαν και εκτρέφονταν ζώα από διάφορες γενεές λύκων”, γράφει το Science Alert.

Μελετώντας τον σκύλο και τους εξημερωμένους απλότυπους λύκων, οι συγγραφείς εντόπισαν τον τελευταίο κοινό πρόγονο. Εκπληκτικά, αυτός ο πρόγονος υπήρχε πριν από 135.000 χρόνια στο Πλειστόκαινο. Θα μπορούσε αυτό να υποδηλώνει ένα πιθανό “ανώτατο όριο” για τις πρώτες εξημερώσεις;

Οι ειδικοί έχουν από καιρό προτείνει ότι τα πρώτα σκυλιά μπορεί να έχουν αποκλίνει από τους λύκους όσο πριν από 100.000 χρόνια. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι τα πρώτα εξημερωμένα σκυλιά εμφανίστηκαν πριν από περίπου 16.000 χρόνια στην Ευρώπη και τη Σιβηρία, αναφέρει το Science Alert.

Προφανώς, υπάρχει μεγάλη έκταση μεταξύ 100.000 και 16.000 ετών. Έτσι, πολλά πρέπει να μάθουν για τους εξημερωμένους λύκους.

Υβρίδια Λύκων Της Σιβηρίας
Μέχρι στιγμής, το παλαιότερο απολιθωμένο απολίθωμα που θεωρείται πιθανός πρόγονος σκύλου προέρχεται από τη Σιβηρία και χρονολογείται πριν από 30.000 χρόνια.

Βρέθηκε σε μια σπηλιά στα βουνά Altai της Σιβηρίας, το απολίθωμα έμοιαζε με τα δόντια ενός λύκου με ένα ρύγχος μικρού σκύλου, έναν υβριδικό λύκο. Η ανάλυση DNA διαπίστωσε ότι το κρανίο μοιάζει περισσότερο με τους μαστίφους Tibetian, Newfoundlands, και Σιβηρίας Huskies.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο σκύλος της Σιβηρίας μπορεί να έχει εξαφανιστεί λόγω της προώθησης των παγετώνων περιόδων πριν από 26.000 χρόνια. Έτσι, η ανεξάρτητη εξημέρωση αλλού μπορεί τελικά να έχει οδηγήσει στα σκυλιά που γνωρίζουμε σήμερα. Από την άλλη πλευρά, ένα ζώο της Σιβηρίας θα μπορούσε να μεταναστεύσει αντί να εξαφανιστεί.

Το 2019, ένας άντρας της Σιβηρίας βρήκε ένα τέλεια διατηρημένο κεφάλι λύκου της εποχής των παγετώνων στο παγωμένο νερό της Αρκτικής περιοχής της Γιακούτια. Το κεφάλι ήταν 40.000 ετών και μπορεί να ήταν ένα υποείδος που εξαφανίστηκε μαζί με τους μαμούθ. Κρίνοντας από το κεφάλι, μπορεί να ήταν 25% μεγαλύτερο από τους σημερινούς λύκους.

Δείτε περισσότερα από το Bloomberg Quicktake: τώρα:

Dogor το προϊστορικό κουτάβι
Επίσης, το 2019, οι ερευνητές που εξερευνούν το Yakutsk της Σιβηρίας βρήκαν ένα τέλεια διατηρημένο κουτάβι ηλικίας 18.000 ετών.

Οι επιστήμονες μπερδεύτηκαν από το δείγμα, το οποίο ονόμασαν Dogor. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εξετάσεις DNA δεν μπορούσαν να δείξουν αν το ζώο ήταν σκύλος ή λύκος.

“Έχουμε ήδη πολλά δεδομένα από αυτό, και με αυτό το ποσό δεδομένων, θα περίμενε κανείς να πει αν ήταν το ένα ή το άλλο. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προτείνουμε ότι προέρχεται από έναν πληθυσμό που ήταν προγονικός και στους δύο – σε σκύλους και λύκους”, δήλωσε ο ερευνητής David Stanton στο CNN.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, περισσότερα προϊστορικά πλάσματα βρίσκονται στο παγωμένο νερό όλη την ώρα.

Δείτε περισσότερα από το Amazing Facts:

Παλαιότερο Αδιαμφισβήτητο Απολίθωμα Σκύλου
Το παλαιότερο αδιαμφισβήτητο απολίθωμα σκύλου χρονολογείται από 14.000 χρόνια. Ονομάζεται σκύλος Bonn-Oberkassel που βρέθηκε κοντά στη Βόννη της Γερμανίας. Το 1914, οι εργαζόμενοι βρήκαν έναν τάφο που περιείχε ένα κουτάβι, μια γυναίκα και έναν άνδρα. Ήταν ο παλαιότερος γνωστός τάφος όπου άνθρωποι και σκύλοι θάφτηκαν μαζί, χρονολόγηση στην Παλαιολιθική.

Η ανάλυση του τάφου έδειξε ότι το κουτάβι ήταν καλά φροντισμένο. Έτσι, έγινε ένα από τα πρώτα παραδείγματα πρώιμης συγκόλλησης κατοικίδιων ζώων-ανθρώπων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι φροντίζονταν για το άρρωστο κουτάβι για εβδομάδες, το οποίο μπορεί να έχει πεθάνει από κυνικός.

Αρχαία Σκυλιά Τραγουδιού
Πρόσφατα, μοιραστήκαμε την ιστορία για την ανακάλυψη των άγριων σκύλων Τραγουδιού της Νέας Γουινέας. Αν και θεωρείται εξαφανισμένο, η δοκιμή DNA αποκάλυψε ότι τα σκυλιά επιβίωσαν στην Παπούα Νέα Γουινέα. Για χρόνια, οι κάτοικοι τους θεωρούσαν άγρια αδέσποτα. Κρύβοντας στα τραχιά υψίπεδα του νησιού, παρέμειναν αόριστα.

Τα σκυλιά Τραγουδιού της Νέας Γουινέας είναι γάτα και τραγουδούν με φωνητικά σε σύγκριση με τις φάλαινες.

Τα σκυλιά έχουν γονιδιωματικές παραλλαγές διαφορετικές από όλα τα άλλα σκυλιά σήμερα. Τα τραγουδιστικά σκυλιά θα μπορούσαν να είναι συγγενείς αυστραλιανών dingoes και ασιατικών σκύλων που οι άνθρωποι έφεραν στην Ωκεανία πριν από περίπου 3.500 χρόνια.

Τα σκυλιά Τραγουδιού της Νέας Γουινέας μπορεί να μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τις φυλές Akita και Shiba Inu.

Όπως μπορείτε να δείτε, η ιστορία του πώς οι εξημερωμένοι λύκοι οδήγησαν στα σύγχρονα σκυλιά είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Όπως θα περίμενε κανείς, δεδομένων των δεσμών μας σήμερα, οι αρχαίοι άνθρωποι και οι κυνόδοντες ανέπτυξαν στενούς δεσμούς σε πολλά μέρη.

Τώρα το ερώτημα είναι, οι άνθρωποι πρώτα εξημέρωσαν τους λύκους ή αποφάσισαν να μας δαμάσουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *