Ο επικεφαλής της Ακαδημίας που απονέμει βραβεία Νόμπελ ήταν Σουηδός επιστήμονας. Έχει εξαλείψει την ιδέα της εθνικότητας ή των ποσοστώσεων φύλου στη διαδικασία επιλογής για αυτό το διάσημο βραβείο.
Ο Gran Hansson, Γενικός Γραμματέας της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, αναγνώρισε ότι τόσο λίγες γυναίκες βρίσκονται στο τρέξιμο, αλλά δήλωσε ότι το βραβείο θα πάει τελικά σε εκείνους που θεωρούνται οι πιο άξιοι.

Η Μαρία Ρέσσα, μια φιλιππινέζικη ερευνητική δημοσιογράφος, ήταν η μοναδική γυναίκα που τιμήθηκε φέτος. Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με τον Ντμίτρι Μουράτοφ (συνάδελφο δημοσιογράφο) και 12 άνδρες.

Από το 1901, μόνο 59 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί στις γυναίκες. Αυτό είναι μόνο το 6, 2% όλων των βραβείων.

Ο Hansson, ο οποίος ενημερώνει τους βραβευμένους με Νόμπελ Χημείας και οικονομίας για την επιτυχία τους, υπερασπίστηκε τη στάση του σχετικά με τις ποσοστώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Agence France-Presse.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τόσο λίγες γυναίκες είναι βραβευμένοι με Νόμπελ. Αυτό αντικατοπτρίζει τις άδικες συνθήκες στην κοινωνία, ειδικά τα τελευταία χρόνια αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα έχουμε ποσοστώσεις για την εθνικότητα ή το φύλο. Θέλουμε όλοι οι βραβευθέντες να γίνουν δεκτοί επειδή έχουν κάνει τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις, όχι λόγω του φύλου ή της εθνικότητάς τους. Αυτό συμβαδίζει με την τελευταία βούληση του Alfred Nobel.

Goran Hansson (C), μόνιμος γραμματέας της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών με τα μέλη της Επιτροπής βραβείων Νόμπελ Οικονομίας Peter Fredriksson και Eva Mork. Φωτογραφία από τον Claudio Bresciani / Πρακτορείο Ειδήσεων TT/AFP / Getty Images

Ο Hansson τόνισε ότι η Ακαδημία θα διασφαλίσει ότι όλες οι γυναίκες που αξίζουν θα έχουν ίσες πιθανότητες να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ. Είπε επίσης ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την ενθάρρυνση των γυναικών επιστημόνων να διοριστούν.

Εξασφαλίσαμε ότι γνωρίζαμε το πρόβλημα, καθώς και υποσυνείδητη προκατάληψη στις επιτροπές και τις ακαδημίες απονομής βραβείων. Είπε ότι είχαμε κοινωνιολόγους δώσει διαλέξεις, είχε ομαδικές συζητήσεις και να θέσει πολλή προσπάθεια σε αυτό.

Θα απονείμουμε το βραβείο στο τέλος στους πιο αξιόλογους, τους σημαντικότερους συνεισφέροντες.

Φέτος, δεν υπήρχαν βραβεία για τις γυναίκες στην επιστήμη. Πέρυσι, οι Emmanuelle Charpentier, Jennifer Doudna και Jennifer Doudna ήταν οι βραβευθέντες χημείας. Ο Andrea Ghez ήταν ο βραβευμένος με τη φυσική. Είχαμε την Esther Duflo, οικονομολόγο επιστήμονα, το προηγούμενο έτος.

Ο Hansson δήλωσε ότι ενώ οι γυναίκες αναγνωρίζονται τώρα περισσότερο από τις προηγούμενες δεκαετίες, η τάση αυξάνεται από χαμηλό σημείο.

Θυμηθείτε ότι οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 10% των καθηγητών στις φυσικές επιστήμες στη Βόρεια Αμερική ή τη Δυτική Ευρώπη. Αυτό είναι ακόμη λιγότερο εάν εξετάσετε την Ανατολική Ασία. Χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσει, να πάρει υποψηφιότητες και να καθορίσει για το βραβείο Νόμπελ.

Ο Hansson δήλωσε ότι το θέμα των ποσοστώσεων φύλου τέθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομιμότητα των βραβευθέντων.

Το συζητήσαμε… αλλά τότε θα ήταν, φοβούμενος όχι, θεωρείται ότι οι βραβευθέντες κέρδισαν το βραβείο λόγω του φύλου τους και όχι επειδή ήταν οι καλύτεροι. Είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Esther Duflo και η Emmanuelle Charpentier ήταν οι σημαντικότεροι συνεισφέροντες στην επιστήμη.

Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιστημόνων που καλούνται να ορίσουν. Θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε γυναίκες επιστήμονες στις επιτροπές μας. Αλλά πρέπει να λάβουμε βοήθεια από την κοινωνία. Είναι σημαντικό να έχουμε διαφορετικές στάσεις σχετικά με τις γυναίκες που εισέρχονται στην επιστήμη… έτσι μπορούν να κάνουν τις ανακαλύψεις που τους δίνονται.

Ο Laurie Winkless, φυσικός της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας, επέκρινε την Ακαδημία σε μια σειρά tweets που δημοσιεύτηκε την τρίτη. Δεν ήταν έκπληκτος, αλλά απογοητευμένος που η οργάνωση έχει διατηρήσει τις παλιές της στάσεις. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Marie Curie δεν θα είχε απονεμηθεί το βραβείο Φυσικής του 1903 αν ήταν στην Επιτροπή.