Βρίσκουμε περισσότερα αρχαία οστά κάθε μέρα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ λίγα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάλυση και την καταγραφή ορυκτών ανακαλύψεων σε οποιοδήποτε από τα είδη του Homo ή του Graecopithecus και όλων των άλλων γενών.

Ωστόσο, τα οστά δεν είναι το μόνο ίχνος που άφησαν οι πρόγονοί μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη τους διατηρήθηκαν από την άμμο.

Σύμφωνα με αναφορές του 2017, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε και ανέλυσε πάνω από 50 αποτυπώματα στην παραλία Τραχιόλος στο ελληνικό νησί της Κρήτης Κρήτη. Αυτά πιστεύεται ότι έχουν απομείνει από ένα αρχαίο πλάσμα που μοιάζει με ανθρωποειδές 5.7 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Αυτή την εβδομάδα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα κομμάτια που μοιάζουν με hominin θα μπορούσαν να είναι τόσο παλιά όσο 6, 05 εκατομμύρια χρόνια. Είναι τώρα 350.000 χρόνια μεγαλύτερος από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ο Homo sapiens δεν βρίσκεται στα απολιθωμένα αρχεία πριν από 300.000. Επίσης, το αδελφό μας είδος Homo neanderthalensis ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 430.000 χρόνια. Γι ‘ αυτό μιλάμε για τους προ-μεγάλους, προ-μεγάλους μας, (πιθανώς να προσθέσουμε μερικούς ακόμα μεγάλους), τους προγόνους μας.

Το Australopithecus Afarensis, ένα αρχαίο πρωτεύον, είναι τώρα πιο κοντά στο ηλικιακό εύρος. Ήταν ένα διατηρημένο κρανίο που ονομάζεται Lucy που χρονολογείται από 3, 9 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Αυτό το αποτύπωμα είναι στην πραγματικότητα τόσο παλιό που η ομάδα προτείνει ότι το Graecopithecus Freybergi, ένα πρωτεύον που έχει δείγματα δοντιών που εκτιμάται ότι είναι 7, 2 εκατομμυρίων ετών, θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνο για τα αποτυπώματα.

Η Madelaine Bhme, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Tbingen, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να αποκλειστεί η σύνδεση μεταξύ του παραγωγού αυτών των κομματιών και του προ-ανθρώπινου Graecopithecus Freybergi.

Όλες αυτές οι αρχαίες ανθρωποειδείς είχαν πόδια που ήταν διαφορετικά καθώς πήγαμε από την ταλάντευση στα δέντρα μέχρι το περπάτημα σε όρθια θέση και τα ίχνη μας επιτρέπουν να δούμε πού ήμασταν εκείνη την εποχή.

Η ομάδα γράφει ότι “αυτή η μορφολογία περιλαμβάνει χαρακτήρες που θεωρούνται επί του παρόντος [να] είναι μοναδικό να hominins, όπως η παρουσία foefoot μπάλα και ένα ισχυρό μεγάλο δάκτυλο τοποθετείται παράλληλα με την άπω περιθώρια του μοναδικού και τα ψηφία II έως IV ολοένα και μικρότερη.”

Αυτά συνδυάζονται με γενικά χαρακτηριστικά πρωτευόντων όπως η απουσία διαμήκους διάμεσου τόξου, βραχύτερη σόλα, και μια φτέρνα που δεν είναι βολβώδης.”

Δεν συμφωνούν όλοι ότι είναι μια αρχαία ανθρωποειδής, ωστόσο, και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχθεί μια απάντηση όταν κοιτάζετε τα ίχνη.

“Αυτή η ερμηνεία ήταν αμφιλεγόμενη και έχουν γίνει αρκετές αντίθετες ερμηνείες”, γράφει η ομάδα.

“Για παράδειγμα, ο Meldrum και ο Sarmiento πρότειναν ότι τα κομμάτια του Trachilos θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί σε πρωτεύοντα μη ανθρωποειδή με ένα προσκολλημένο Hallux. Το απεικόνισαν χρησιμοποιώντας μια αναφορά σε ένα αποτύπωμα γορίλλας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κανένας δεν έχει διαψεύσει τη δυνατότητα αυτών των κομματιών να σχετίζονται με τον G.freybergi, έναν πρώιμο ανθρώπινο πρόγονο.

Δεν ήταν επίσης σαφές πώς χρονολογείται το απολιθωμένο αποτύπωμα, έτσι οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν τις ημερομηνίες του χώρου στη λεκάνη του πλάτανου της βορειοδυτικής Κρήτης και στον Όμιλο βρυσών.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τις μικροπαλαιοντολογικές και παλαιομαγνητικές μεθόδους του Trachiolos Beach για να αναλύσει 57 δείγματα. Αυτό τους επέτρεψε να χρονολογήσουν τα ίχνη πριν από περίπου 6.05 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτά τα ίχνη ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη, όχι στην Αφρική, σε περίπτωση που κάποιος έχει ξεχάσει. Η Κρήτη θα μπορούσε να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των αρχαίων ανθρωποειδών και θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεωρία “εκτός Αφρικής”.

Οι ερευνητές εξήγησαν στο έγγραφό τους ότι”η εξελικτική ιστορία των ανθρωποειδών και τα πρότυπα διασποράς είναι θέματα συζήτησης”.

Αν και πολλές δημοσιεύσεις υποδηλώνουν ότι προέρχονται από την Αφρική, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προέρχονται από την Ευρασία. Προσθέτουν ότι υπάρχουν στοιχεία για την παρουσία Μειόκαινου ανθρωποειδών Μειόκαινου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τόσο των απολιθωμάτων ιχνών όσο και του σώματος.

Υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι και ακατάστατοι ιστοί για να ξετυλίξουν όταν πρόκειται για αρχαίους ανθρώπινους προγόνους που υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Μαθαίνουμε ακόμα πόσο περίπλοκο μπορεί να πάρει το οικογενειακό μας δέντρο.