Παράξενη λίθινη εποχή κοσμήματα κατασκευασμένα από ανθρώπινα δόντια που βρέθηκαν στην αρχαία τουρκική πόλη

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν πρόσφατα στην αρχαία τουρκική πόλη Çatalhöyük όταν συνέβησαν με ένα εκπληκτικό θέαμα: ανθρώπινα δόντια που είχαν τροποποιηθεί με περίεργο τρόπο.

Σύμφωνα με την Daily Mail:

“Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τρία διατηρημένα ανθρώπινα δόντια ενώ βρισκόταν σε ανασκαφή στη Νεολιθική πρωτο-πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

“Τα δόντια χρονολογούνται περίπου στο 6500 π.χ. και δύο έδειξαν σημάδια ότι έχουν αλεσθεί σε κωνικό σχήμα χρησιμοποιώντας ένα microdrill, στη συνέχεια διάτρητοι έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε μια χορδή και να χρησιμοποιηθούν ως κοσμήματα.”

Η αρχαία πόλη
Αν και δεν είναι καθόλου οικιακό όνομα, το Çatalhöyük –το οποίο βρίσκεται στη νότια Τουρκία — πιστεύεται ότι ήταν μία από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σημειώνει η Ancient Origins:

“Άνθισε από το 7000 έως το 5900 Π.Χ. και με βάση τις σωζόμενες δομές οι ειδικοί πιστεύουν ότι Ήταν μια πολύ ισότιμη κοινωνία, η οποία στο αποκορύφωμά της φιλοξενεί τουλάχιστον 8000 κατοίκους.

“Το Çatalhöyük είχε μια πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία και οι κάτοικοι έθαψαν τους νεκρούς τους μέσα στην πόλη. Φαίνεται ότι η συρρίκνωση των φυσικών πόρων οδήγησε σε συγκρούσεις και την τελική εγκατάλειψη της πρωτο-πόλης.”

Κοσμήματα δοντιών
Αρχικά, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι τι να κάνουν από τα δόντια που βρήκαν στο χώρο ανασκαφής, δύο από τα οποία έδειξαν σημάδια ότι είχαν αλεσθεί σε σχήμα κώνου και στη συνέχεια τρυπήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε μια χορδή ως κοσμήματα. Πιστεύεται ότι τα δόντια αφαιρέθηκαν μετά το θάνατο και προέρχονταν από μεσήλικες ενήλικες, αναφέρει ο Forbes:

“Η ανάλυσή τους υποδηλώνει ότι οι ρίζες δύο από τα δόντια δημιουργήθηκαν μηχανικά χρησιμοποιώντας ένα κωνικό σχήμα microdrill. “Η διάτρηση των ανθρώπινων δοντιών ήταν ένα έργο που εκτελούσαν άτομα που διέθεταν την απαιτούμενη γνώση των Τεχνολογικών χειρονομιών, των ιδιοτήτων των υλικών και των κατάλληλων κιτ εργαλείων”, γράφουν οι αρχαιολόγοι. Ανακάλυψαν επίσης ότι τουλάχιστον δύο από τα δόντια έχουν μοτίβα φθοράς ” που υποδηλώνουν εκτεταμένη χρήση ως στολίδια.’”

Κοσμήματα δοντιών
Αρχικά, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι τι να κάνουν από τα δόντια που βρήκαν στο χώρο ανασκαφής, δύο από τα οποία έδειξαν σημάδια ότι είχαν αλεσθεί σε σχήμα κώνου και στη συνέχεια τρυπήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε μια χορδή ως κοσμήματα. Πιστεύεται ότι τα δόντια αφαιρέθηκαν μετά το θάνατο και προέρχονταν από μεσήλικες ενήλικες, αναφέρει ο Forbes:

“Η ανάλυσή τους υποδηλώνει ότι οι ρίζες δύο από τα δόντια δημιουργήθηκαν μηχανικά χρησιμοποιώντας ένα κωνικό σχήμα microdrill. “Η διάτρηση των ανθρώπινων δοντιών ήταν ένα έργο που εκτελούσαν άτομα που διέθεταν την απαιτούμενη γνώση των Τεχνολογικών χειρονομιών, των ιδιοτήτων των υλικών και των κατάλληλων κιτ εργαλείων”, γράφουν οι αρχαιολόγοι. Ανακάλυψαν επίσης ότι τουλάχιστον δύο από τα δόντια έχουν μοτίβα φθοράς ” που υποδηλώνουν εκτεταμένη χρήση ως στολίδια.””Η πρόκληση ήταν να προσδιοριστεί ακριβώς πώς τα δόντια διαμορφώθηκαν σε κοσμήματα, σύμφωνα με τον Scott Haddow, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η ομάδα του διεξήγαγε ακτινογραφικές και μακροσκοπικές εξετάσεις με την ελπίδα να αποδείξει εάν οι τρύπες στα δόντια ήταν ανθρωπογενείς ή το αποτέλεσμα κάποιας φυσικής διαδικασίας.

Όταν τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών επέστρεψαν, ο Haddow και οι συνάδελφοί του ερευνητές έμειναν έκπληκτοι για να ανακαλύψουν ότι τα δόντια είχαν πράγματι τροποποιηθεί από τον άνθρωπο:

“Οι τρύπες” ήταν και οι δύο σε σχήμα κλεψύδρας-σύμφωνες με την δικωνική διάτρηση ” και τροποποιήθηκαν σαφώς, αναφέρει το Science Alert. Η δικωνική Διάτρηση αναφέρεται όταν ένας τεχνίτης τρυπά μια τρύπα τόσο από την κορυφή όσο και από το κάτω μέρος ενός αντικειμένου. Η Δημοκρατία δηλώνει ότι ” το τρυπάνι πιθανότατα έγινε από εκπαιδευμένους επαγγελματίες που κατάλαβαν το έργο.’”

Μια “λιπαρή λάμψη”
Τα δόντια ήταν επίσης επικαλυμμένα με μια “λιπαρή λάμψη” που δείχνει ότι είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο είδος μαλακού υλικού, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα:

“Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε ανθρώπινη σάρκα. Ωστόσο, όταν ήρθε στο τρίτο δόντι, η τρύπα μπορεί να ήταν αποτέλεσμα μιας κοιλότητας και όχι της τροποποίησης ενός Νεολιθικού τεχνίτη.

“Η παρουσία των σκόπιμα τρυπημένων οπών θα έδειχνε ότι τα δόντια ήταν σπειρωμένα σε κομμάτια χορδής. Αυτό και τα στοιχεία ότι ήταν σε επαφή με το δέρμα ή το υλικό θα υποδηλώνουν ότι φορούσαν οι άνθρωποι. Φαινόταν ότι οι γομφίοι της Λίθινης Εποχής φορούσαν σαν μενταγιόν και χάντρες.”

Σαφώς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι άνθρωποι δεν είχαν τρόπο να φροντίζουν τα δόντια τους. Δεν πιστεύεται ότι ήταν οποιοδήποτε σχήμα οδοντικής υγείας για όσους έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Έτσι ίσως οι άνθρωποι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο μια κακή κατάσταση μετατρέποντας τα απορριφθέντα δόντια σε κάτι διακοσμητικό.

Αλλά οι ερευνητές εικάζουν επίσης ότι η φθορά των δοντιών μπορεί να είχε λιγότερο πρακτικό και πιο πνευματικό σκοπό:

“”Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις αγωνίζονται ενάντια σε έναν αποκλειστικά αισθητικό σκοπό για την πρακτική της τροποποίησης των δοντιών που παρατηρείται στο Çatalhöyük”, γράφουν οι ερευνητές.

“”Αντίθετα, αυτές οι υλικές επιλογές – και η σπανιότητά τους συνολικά – υποδηλώνουν μια βαθύτερη συμβολική αξία, η πλήρης έννοια της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως προς το παρόν.’”

Εδώ είναι περισσότερα για την αρχαία πόλη Çatalhöyük:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *