Η εντύπωση του καλλιτέχνη που δείχνει το ραδιοφωνικό σήμα ASKAP J173608.2-321635 φτάνοντας στη Γη. Πίστωση: Sebastian Zentilomo / Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ασυνήθιστα σήματα που προέρχονταν από το κέντρο του γαλαξία. Αυτά τα ραδιοκύματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια νέα τάξη ή αστρικό αντικείμενο, καθώς δεν ταιριάζουν σε κανένα γνωστό πρότυπο μεταβλητών ραδιοφωνικών πηγών.

Το πιο περίεργο πράγμα για αυτό το σήμα είναι η υψηλή πόλωση του. Αυτό σημαίνει ότι το φως του ταλαντεύεται μόνο προς μία κατεύθυνση. Ωστόσο, περιστρέφεται με το χρόνο”, δήλωσε ο Ziteng Wang, κύριος συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής Ph.D στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

“Η φωτεινότητα του αντικειμένου αλλάζει επίσης δραματικά με έναν παράγοντα 100 και το σήμα σβήνει και ανάβει προφανώς τυχαία. Δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει ποτέ.”

Το μεταβλητό φως εκπέμπεται από πολλούς τύπους αστεριών σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Η ραδιοαστρονομία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο και η μελέτη παροδικών ή μεταβλητών αντικειμένων στα ραδιοκύματα είναι ένα σημαντικό πεδίο έρευνας που μας βοηθά να αποκαλύψουμε τα Μυστήρια του σύμπαντος. Όλοι οι τύποι αστρονομικών αντικειμένων έχουν φωτεινότητα που ποικίλλει, συμπεριλαμβανομένων των σουπερνόβων, των παλμών και των φλεγόμενων αστεριών.

Αρχικά σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να είναι ένα pulsara, ένας πυκνός τύπος περιστρεφόμενου αστέρα ή ένα αστέρι που εκπέμπει μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις. Ωστόσο, τα σήματα από αυτή την πηγή δεν είναι συνεπή με αυτά που θα περιμέναμε από ουράνια αντικείμενα αυτών των τύπων”, δήλωσε ο κ. Wang.

Σήμερα, το Astrophysical Journal δημοσίευσε την ανακάλυψη του αντικειμένου.

Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε από τον κ. Wang και μια διεθνή ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από την Εθνική επιστημονική υπηρεσία CSIRO της Αυστραλίας, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο CSIRO ASKAP στη Δυτική Αυστραλία για να το βρουν. Το τηλεσκόπιο MeerKAT του Παρατηρητηρίου ραδιοαστρονομίας της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιήθηκε για παρατηρήσεις παρακολούθησης.

Η εντύπωση του καλλιτέχνη που δείχνει το μεταβλητό ραδιοφωνικό σήμα ASKAP J173608 ASKAP j1736082-321635 που φτάνει στη γη προς το κέντρο του γαλαξία. Πίστωση: Sebastian Zentilomo / Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ

Ο Δρ Tara Murphy, επίσης από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Σίδνεϊ, είναι ο επιβλέπων του κ. Wang για το διδακτορικό του.

Ο καθηγητής Murphy δήλωσε ότι: “έχουμε κοιτάξει τον ουρανό με το ASKAP για να βρούμε ασυνήθιστα αντικείμενα. Αυτό το έργο ονομάζεται μεταβλητές και αργές μεταβάσεις (VAST) και θα συνεχιστεί μέχρι το 2020 και το 2021.

“Κοιτάξαμε προς το κέντρο και βρήκαμε το ASKAP J173608. 2-321635. Πήρε το όνομά του από τις συντεταγμένες του. Η μοναδικότητα αυτού του αντικειμένου ήταν ότι φαινόταν να είναι αόρατη στην αρχή, στη συνέχεια έγινε πιο φωτεινή, ξεθωριάστηκε και στη συνέχεια επέστρεψε. Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη συμπεριφορά.

Οι αστρονόμοι προσπάθησαν να εντοπίσουν το αντικείμενο σε ορατό φως αφού ανίχνευσαν έξι ραδιοσήματα σε διάστημα εννέα μηνών. Δεν βρήκαν τίποτα.

Στη συνέχεια στράφηκαν στο ραδιοτηλεσκόπιο Parkes, αλλά αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή.

Ο καθηγητής Murphy δήλωσε ότι ” στη συνέχεια δοκιμάσαμε το πιο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική. Περιμέναμε να επιστρέψει το σήμα, αλλά ήταν μόνο διαλείπουσα. Κάθε λίγες εβδομάδες το παρακολουθούσαμε, με την ελπίδα να το δούμε ξανά.

“Ευτυχώς, το σήμα επέστρεψε. Ωστόσο, ανακαλύψαμε ότι η συμπεριφορά ήταν δραστικά διαφορετική. Η πηγή εξαφανίστηκε σε μια μέρα, παρόλο που ήταν εκεί για αρκετές εβδομάδες σε προηγούμενες παρατηρήσεις ASKAP.”

Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την παροδική ραδιοφωνική πηγή.

Ο καθηγητής David Kaplan, cosupervisor του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee για τον κ. Wang, δήλωσε: “Οι πληροφορίες που έχουμε έχουν κάποιες παραλληλίες με μια άλλη αναδυόμενη κατηγορία μυστηριωδών αντικειμένων γνωστών στο Galactic Center Radio Transients. Ένα από αυτά τα αντικείμενα είναι το “cosmicburper”.

“Ενώ το ASKAP J173608. 2-321635 μοιράζεται μερικές ιδιότητες με το GCRTs, υπάρχουν και διαφορές. Δεν γνωρίζουμε τις πηγές, έτσι προσθέτει στο μυστήριο.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να παρακολουθήσουν προσεκτικά το αντικείμενο για να βρουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη φύση του.

“Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το transcontinental Square Kilometer array radio telescope (SKA), θα είναι online. Ο καθηγητής Murphy δήλωσε ότι το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να κάνει ευαίσθητους χάρτες του ουρανού κάθε ημέρας. Αναμένουμε ότι η δύναμη του τηλεσκοπίου θα μας επιτρέψει να λύσουμε πολλά μυστήρια, όπως το τελευταίο. Ωστόσο, θα παρέχει επίσης τεράστιες νέες περιοχές του κόσμου για εξερεύνηση στο ραδιοφάσμα.

Συνεχίστε να εξερευνάτε φαντάσματα χορού επισημάνετε νέες ανακαλύψεις στο cosmos