Οι ερευνητές ξαναγράψουν την ιστορία των Μάγια αφού ανακάλυψαν πρώιμες ενδείξεις για “συνολικό πόλεμο” που οδήγησαν στην κατάρρευση

Από ό, τι οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκεντρώσουν για τους αρχαίους Μάγια, δεν κατέφυγαν στο total warfare παρά μετά το 800 CE, αλλά τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν έντονα ότι διεξήγαγαν τον total war πολύ νωρίτερα.

Ο γεωλόγος David Wahl της Αμερικανικής γεωλογικής έρευνας και η ομάδα ερευνητών του από άλλους επιστημονικούς κλάδους ξεκίνησαν να ανακαλύψουν στοιχεία τέτοιου πολέμου σε μια παλαιότερη εποχή γνωστή ως κλασική περίοδος, η οποία χρονολογείται από το 250 CE έως το 950 CE.

Και έτσι, ταξίδεψαν στο χώρο της Αρχαίας Πόλης των Μάγια Witzna που βρίσκεται στη σημερινή Γουατεμάλα, όπου εκατοντάδες πιθανοί αρχαιολογικοί χώροι περιμένουν ακόμα να βρεθούν και να ανασκαφούν.

Η ομάδα έπρεπε να πάρει δείγματα ιζημάτων από την περιοχή για να αναλύσει βαθύτερα στρώματα του εδάφους. Κάθε στρώμα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και έπρεπε να βρουν το στρώμα που σχετίζεται με τους Μάγια γύρω στο 700 CE.

Βρήκαν το στρώμα και εξήγαγαν δείγματα πυρήνα, παρόμοια με τους πυρήνες πάγου που έλαβαν οι επιστήμονες. Μόνο που αυτή τη φορά, έψαχναν για στοιχεία φωτιάς.

Αλλά εξέτασαν επίσης ένα θραύσμα μνημείου που έδειξε στοιχεία ότι καίγονται.

Και έπειτα υπάρχουν τα στοιχεία της τήξης στο ανασκαμμένο δάπεδο ενός εργοταξίου.

Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, τα δείγματα ιζημάτων που ελήφθησαν από μια κοντινή λίμνη τους παρείχαν αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουν ότι μια μεγάλη πυρκαγιά έσπασε την πόλη και αντιστοιχεί σε μια καταγεγραμμένη μάχη.

“Εδώ παρουσιάζουμε παλαιοπεριβαλλοντικά στοιχεία για ένα τεράστιο γεγονός πυρκαγιάς και συνδέουμε το γεγονός με μια συγκεκριμένη επίθεση που καταγράφηκε στο Επιγραφικό αρχείο”, γράφει η ομάδα στην έκθεσή τους που δημοσίευσε η Nature.

“Δείχνουμε ότι η κοινή δήλωση πολέμου κλασικής περιόδου puluuy (έκαψε) χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια μάχη που έλαβε χώρα στις 21 Μαΐου 697 στο χώρο της κλασικής περιόδου της Witzna. Τα αρχαιολογικά στοιχεία αυτής της μάχης περιλαμβάνουν εκτεταμένη καταστροφή και καύση των μεγάλων μνημείων σε όλη τη Witzna και ένα ξεχωριστό στρώμα άνθρακα που εναποτίθεται σε μια λίμνη δίπλα στο Witzna. Η κατάθεση ξυλάνθρακα δείχνει ότι ένα συμβάν πυρκαγιάς, μακράν το μεγαλύτερο από ολόκληρη την ακολουθία ιζημάτων 1.700 ετών, συνέβη κατά την τελευταία δεκαετία του έβδομου αιώνα.”

Πράγματι, η λέξη puluuy σημαίνει “καίγεται”, αλλά η ομάδα υποστηρίζει ότι θα μπορούσε επίσης να σημαίνει “συνολικός πόλεμος” και επίσης επεσήμανε ότι το όνομα των Μάγια για το Witzna είναι Bahlam Jol, σύμφωνα με επιγραφές σε διατηρημένα μνημεία.

“Ερμηνεύουμε τα παλαιοπεριβαλλοντικά στοιχεία για μια δραματική μείωση της τοπικής χρήσης γης μετά την επίθεση ως αντανακλώντας τον μειωμένο πληθυσμό”, γράφει η ομάδα. “Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα μέσο για να διευκρινιστεί η χροιά των κειμενικών δεδομένων και υποδηλώνουν ότι ο puluuy περιγράφει πράξεις συνολικού πολέμου.”

“Το βάθος της εναπόθεσης ξυλάνθρακα αντιστοιχεί σε ένα σημείο καμπής στην καμπύλη MAR μη ανθρακικού-ορυκτού, η οποία σηματοδοτεί μια απότομη και σημαντική μείωση της διάβρωσης”, εξήγησε η ομάδα.

“Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν μια έντονη αλλαγή στην ένταση χρήσης γης αμέσως μετά το συμβάν πυρκαγιάς.”

Ένα ρεκόρ που έμεινε σε ένα μνημείο δείχνει ότι η πόλη των Μάγια Naranjo ξεκίνησε την επίθεση.

“Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις ιδιαιτερότητες του πολέμου που σπάνια τεκμηριώνονται στο αρχαιολογικό αρχείο. Η συγχρονικότητα του μεγάλου κοιτάσματος ξυλάνθρακα και η “καμένη” δήλωση στο Stela 22 του Naranjo παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιζηματογενής ξυλάνθρακας παρήχθη από πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Bahlam Jol στις 21 Μαΐου 697.”

“Οι ανασκαφές σε ολόκληρη την περιοχή της Witzna δείχνουν ότι όλες οι μεγάλες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλικού Παλατιού και των εγγεγραμμένων μνημείων, καταστράφηκαν από πυρκαγιά στην ύστερη κλασική περίοδο κάποια στιγμή μεταξύ 650 και 800.”
“Ο μειωμένος ρυθμός και το μέγεθος της διάβρωσης μετά την επίθεση δείχνουν εκτεταμένη εγκατάλειψη και σημαντικά μειωμένη ανθρώπινη διαταραχή στο υπόστεγο νερού. Η επίθεση του Naranjo στο Bahlam Jol φαίνεται να κατέστρεψε τον ιστότοπο και επηρέασε σοβαρά τον τοπικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, μπορεί να περιγραφεί ως πράξη συνολικού πολέμου.”

“Επειδή οι άνθρωποι συχνά καίνε δάσος για να καθαρίσουν τη γη, ο ξυλάνθρακας είναι αρκετά συνηθισμένος στα ιζήματα της λίμνης στην περιοχή”, δήλωσε ο Wahl στο National Geographic. “Αλλά σε 20 χρόνια δειγματοληψίας λιμνών, δεν είχα δει ποτέ ένα στρώμα τόσο παχύ. Αυτό είναι σωστό τη στιγμή που ο ξυλάνθρακας αποδείχθηκε ότι έχει συσσωρευτεί στη λίμνη, επιτρέποντάς μας να συνδέσουμε με βεβαιότητα την περιγραφή με την πραγματική φωτιά.”

Η ίδια Naranjo θα πέσει γύρω 950 CE λόγω της πολιτικής αναταραχής και σοβαρές αλλαγές στο κλίμα που έκανε ζουν εκεί πολύ πιο δύσκολη. Η πόλη υπέστη επίσης λεηλασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *