Οι ερευνητές της Κόστα Ρίκα πιστεύουν ότι αυτό το απολίθωμα οστού γνάθου προέρχεται από ένα σκυλί που έζησε πριν από 12.000 χρόνια.
Σύμφωνα με μια μελέτη της Λατινικής Αμερικής, το απολιθωμένο οστό της γνάθου θα μπορούσε να αποδείξει ότι τα εξημερωμένα σκυλιά της Κεντρικής Αμερικής υπήρχαν ήδη πριν από 12.000 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σκυλιά και οι δάσκαλοί τους θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί με γιγαντιαία ζώα.

Μια ανασκαφή του 1978 στο Nacaome της βορειοανατολικής Κόστα Ρίκα βρήκε οστά από το ύστερο Πλειστόκαινο.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1990 και απέδωσαν τα ερείπια του Equus sp, ενός τεράστιου αλόγου, ενός glyptodon, ενός mastodon (προγόνου του σύγχρονου ελέφαντα) και ενός κομματιού από το σαγόνι αυτού που αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν κρανίο κογιότ.

Ο Guillermo Vargas, ερευνητής της Κόστα Ρίκα, δήλωσε στο AFP ότι σκέφτηκε ότι ήταν περίεργο να βρεθεί ένα κογιότ στο Πλειστόκαινο πριν από 12.000 χρόνια.

“Όταν αρχίσαμε να κοιτάζουμε τα θραύσματα των οστών, ήταν εύκολο να δούμε κάποια χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα σκυλί.

“Έτσι συνεχίσαμε να ψάχνουμε… το σαρώσαμε… μας έδειξε ότι ήταν ένας σκύλος που ζούσε με ανθρώπους 12.000 χρόνια πίσω στην Κόστα Ρίκα.”

Τα σκυλιά είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι ζουν επίσης στην περιοχή.

“Θεωρήσαμε περίεργο το γεγονός ότι ένα δείγμα κογιότ ταξινομήθηκε επειδή έφτασαν στην Κόστα Ρίκα μόνο τον 20ό αιώνα.”

Ο Guillermo Vargas, ερευνητής της Κόστα Ρίκα, πιστεύει ότι το δείγμα απολιθωμάτων μπορεί να είναι η παλαιότερη απόδειξη ενός κατοικίδιου σκύλου στην Αμερική.

Είναι το πρώτο του είδους του

Αν και το κογιότ μοιάζει πολύ με το κατοικίδιο σκυλί, έχει μια ξεχωριστή σιαγόνα και πιο έντονα δόντια.

“Ο σκύλος τρώει υπολείμματα από ανθρώπινη τροφή.”Ο Βάργκας είπε ότι τα δόντια του σκύλου δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή του.

“Κυνηγάει μεγάλο θήραμα μαζί με τους ανθρώπινους συντρόφους του. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού.

Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Αμερική μέσω του στενού Bering, από τη Σιβηρία στην Αλάσκα, κατά την τελευταία μεγάλη εποχή των παγετώνων.

Ο Raul Valadez από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ο οποίος είναι βιολόγος, ζωοαρχαιολόγος και βιολόγος, δήλωσε ότι τα πρώτα εξημερωμένα σκυλιά έφτασαν στην ήπειρο πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Ο Valadez δήλωσε ότι τα σκυλιά δεν υπήρχαν ποτέ χωρίς ανθρώπους στο AFP μέσω τηλεφώνου.

Αν και βρέθηκαν στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου στο Μεξικό, Χιλή, και Παταγονία, δεν έχει αποδειχθεί στην Κεντρική Αμερική.

Ο Βάργκας δήλωσε: “Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το παλαιότερο σκυλί της Αμερικής.”

Αν και το δείγμα της γνάθου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ένα από τα κογιότ, τα δόντια του δείγματος της γνάθου δεν είναι τόσο μυτερά και πιο πιθανό να ανήκουν σε ένα σκυλί.

Τα παλαιότερα γνωστά υπολείμματα σκυλιών που έχουν δοκιμαστεί για την ηλικία τους ανακαλύφθηκαν στην Αλάσκα, στα 10.150 χρόνια.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρθηκε να τρέξει DNA και άνθρακα χρονολόγηση δοκιμές στο δείγμα για να αποκαλύψει περισσότερες γενετικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζώο και την ηλικία του.

Το Εθνικό Μουσείο της Κόστα Ρίκα κατέχει το απολίθωμα, αλλά δεν μπορεί να αναγνωριστεί εκ νέου χωρίς επικύρωση από ειδικό περιοδικό.

Ο Βάργκας δήλωσε ότι” αυτή η ανακάλυψη σκυλιών θα ήταν απόδειξη ανθρώπων στην Κόστα Ρίκα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης περιόδου ” από ό, τι πιστεύεται σήμερα.

“Θα μας αποδείξει ότι υπήρχαν κοινωνίες που θα μπορούσαν να κρατήσουν τα σκυλιά, είχαν πλεονάσματα τροφίμων και είχαν σκυλιά έξω για να επιθυμούν, και ότι αυτά δεν ήταν σκυλιά πολέμου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.”

Συνέχισε να διαβάζεις Πώς έφτασαν τα σκυλιά στην Αμερική; Ένα θραύσμα οστού από μια αρχαία εποχή μπορεί να κρατήσει ενδείξεις