Οι επιστήμονες για το πώς τα δέντρα μιλούν μέσα από ένα αρχαίο δίκτυο “Otherworld”

Τα δέντρα μιλούν μεταξύ τους βαθιά υπόγεια. Είναι μια ιδέα ακόμα σχετικά νέα για την επιστήμη αλλά γνωστή στις αρχαίες πεποιθήσεις.

Σήμερα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα δάση δρουν σαν ένα μεγάλο υπεροργανισμό. Κάτω από το έδαφος, οι μυκητιασικοί αυτοκινητόδρομοι συνδέουν τα δέντρα. Μέσω αυτής της εθνικής οδού, τα παλαιότερα δέντρα καλλιεργούν τους νέους τους. Επιπλέον, τα δέντρα επικοινωνούν και συνεργάζονται με άλλα είδη. Έτσι, μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, σε αντίθεση με την ιδέα του εγωιστικού ανταγωνισμού.

Τα δέντρα μιλούν στο “The Wood-Wide Web”
Ναι, τα δέντρα μιλούν μεταξύ τους, αλλά πώς;

Μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης που ξεκίνησαν πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, οι μύκητες και τα φυτά σχημάτισαν συμβιωτικές σχέσεις που ονομάζονται μυκορριζία. Συγκεκριμένα, η λέξη προέρχεται από την ελληνική για μύκητα και ρίζα.

Εδώ είναι πώς λειτουργεί: σε αντάλλαγμα για τα σάκχαρα και τον άνθρακα από τα δέντρα, οι μύκητες παρέχουν αυτό που απαιτούν τα δέντρα: ορυκτά, θρεπτικά συστατικά και ένα δίκτυο επικοινωνίας.

Παρόμοια με μια σύνδεση στο διαδίκτυο, το μυκορριζικό δίκτυο εκτείνεται σε όλο το δάσος. Τα μυκητιακά νήματα που ονομάζονται υφές δημιουργούν έναν αυτοκινητόδρομο και συγχωνεύονται με ρίζες δέντρων. Στη συνέχεια, τα δέντρα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν στοιχεία όπως αυτά:

αζώτου
σακχάρου
άνθρακας
φώσφορος
νερό
σήματα άμυνας
χημική
ορμόνη
Εκπληκτικά, ένα δέντρο μπορεί να συνδεθεί με εκατοντάδες άλλα δέντρα, στέλνοντας σήματα. Κατά μήκος των νημάτων, τα βακτήρια και άλλα μικρόβια ανταλλάσσουν θρεπτικά συστατικά με τους μύκητες και τις ρίζες των δέντρων.

Ένας παγκόσμιος χάρτης του δικτύου δέντρων
Το 2019, οι επιστήμονες άρχισαν να χαρτογραφούν αυτό το” wood wide web ” σε παγκόσμια κλίμακα. Έκτοτε, η διεθνής μελέτη παρήγαγε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη του δικτύου μυκορριζικών μυκήτων. Είναι σημαντικό ότι θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό και Αρχαίο κοινωνικό δίκτυο στη Γη.

Δείτε πώς τα δέντρα μιλούν κρυφά μέσω Είναι εντάξει να είσαι έξυπνος:


Τα “μητρικά δέντρα” προστατεύουν τα δάση
Για τρεις δεκαετίες, η οικολόγος Suzanne Simard από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας έχει μελετήσει πώς μιλούν τα δέντρα. Μετά από εκτεταμένους πειραματισμούς, έχει μάθει πώς το δίκτυο που ονομάζει “ο άλλος κόσμος” συνδέει τη ζωή στα δάση.

“Ναι, τα δέντρα είναι το θεμέλιο των δασών, αλλά ένα δάσος είναι πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπετε”, λέει ο Simard.

“Βλέπετε, υπόγεια υπάρχει αυτός ο άλλος κόσμος, ένας κόσμος άπειρων βιολογικών μονοπατιών που συνδέουν τα δέντρα και τους επιτρέπουν να επικοινωνούν και επιτρέπουν στο δάσος να συμπεριφέρεται σαν να είναι ένας μόνο οργανισμός. Μπορεί να σας υπενθυμίσει ένα είδος νοημοσύνης.”

Φτάνοντας έξω κατά μήκος του δικτύου, δέντρα κόμβο, καλεί τα δέντρα μητέρα μπορεί να γαλουχήσει καλλιέργεια δενδρυλλίων. Όταν τα παλαιότερα δέντρα πεθαίνουν, μπορεί να κληροδοτήσουν τα θρεπτικά συστατικά, τα γονίδια τους, ακόμη και ένα είδος σοφίας σε άλλους. Έτσι, αξιοποιώντας τον άλλο κόσμο, τα δέντρα κερδίζουν πολύτιμους πόρους και διορατικότητα στο περιβάλλον τους.

Κοινοτική Ανθεκτικότητα
Κατά συνέπεια, τα συνδεδεμένα δέντρα έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα και ανθεκτικότητα. Ωστόσο, εάν κόψετε ένα δέντρο από το δίκτυο, γίνεται ευάλωτο. Συχνά, υποκύπτουν σε ασθένειες με πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Δυστυχώς, πρακτικές όπως η σαφής κοπή ή η αντικατάσταση των δασών με ένα μόνο είδος αποδεκατίζουν αυτό το περίπλοκο οικοσύστημα. Δυστυχώς, τα δέντρα που δεν αξιοποιούν το κοινοτικό δίκτυο είναι ευάλωτα σε ασθένειες και σφάλματα. Ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή καθίσταται μη βιώσιμη.

Σε μια παρουσίαση TED, ο Simard σημειώνει:

“…Τα δέντρα μιλάνε. Μέσα από εμπρός και πίσω συνομιλίες, [δέντρα] αυξάνουν την ανθεκτικότητα ολόκληρης της κοινότητας. Μάλλον σας θυμίζει τις δικές μας κοινωνικές κοινότητες, και τις οικογένειές μας, καλά, τουλάχιστον μερικές οικογένειες,” είπε ο Simard.

Δείτε τη Simard να συζητά την έρευνά της μέσω του TED:

Αρχαίες πεποιθήσεις και δέντρα
Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τα δέντρα επικοινωνούν με κοινωνικό τρόπο. Ωστόσο, η ιδέα δεν είναι καινούργια. Για παράδειγμα, εδώ και αιώνες, οι αυτόχθονες της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού, που ονομάζεται Tsimshian, γνωρίζουν ότι η ζωή στα δάση είναι διασυνδεδεμένη.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής της Suzanne Simard, Sm’hayetsk Teresa Ryan, είναι της Tsimshian κληρονομιάς. Σε ένα πρόσφατο κομμάτι της New York Times, ο Ryan εξήγησε πως οι μελέτες του Simard για τα μυκορριζικά δίκτυα είναι παρόμοιες με τις παραδόσεις των Αβορίγινων. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι άποικοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτές τις ιδέες.

“Όλα είναι συνδεδεμένα, απολύτως τα πάντα”, δήλωσε ο Ryan. “Υπάρχουν πολλές ομάδες Αβορίγινων που θα σας πουν ιστορίες για το πώς συνδέονται όλα τα είδη στα δάση και πολλοί θα μιλήσουν για δίκτυα κάτω από το έδαφος.”

Το Δάσος Menominee
Ο Ryan εξήγησε πώς η φυλή Native American Menominee συγκομίζει βιώσιμα το δάσος Menominee των 230.000 στρεμμάτων στο Ουισκόνσιν. Αντί να επικεντρώνονται στα χρήματα, επικεντρώνονται στην οικολογία και ανταμείβονται πλούσια γι ‘ αυτό.

“Η βιωσιμότητα, πιστεύει το Menominee, σημαίνει” σκέψη από την άποψη ολόκληρων συστημάτων, με όλες τις διασυνδέσεις, τις συνέπειες και τους βρόχους ανατροφοδότησης.”Διατηρούν ένα μεγάλο, παλιό και ποικίλο αναπτυσσόμενο απόθεμα, δίνοντας προτεραιότητα στην απομάκρυνση των δένδρων χαμηλής ποιότητας και των ασθενών σε πιο έντονα και επιτρέποντας στα δέντρα να γερνούν 200 χρόνια ή περισσότερο-έτσι γίνονται αυτό που ο Simard μπορεί να ονομάσει γιαγιάδες.”

Επιτρέποντας τη συνέχιση της παλιάς ανάπτυξης, το δάσος συνεχίζει να παραμένει κερδοφόρο, υγιές και πυκνά δασωμένο σήμερα.

“Από το 1854, έχουν συγκομιστεί περισσότερα από 2, 3 δισεκατομμύρια πόδια του σκάφους — σχεδόν διπλάσια από τον όγκο ολόκληρου του δάσους — όμως τώρα υπάρχει περισσότερη ξυλεία από ό, τι όταν άρχισε η υλοτομία. “Για πολλούς, το δάσος μας μπορεί να φαίνεται παρθένο και ανέγγιχτο”, γράφει ο Menominee σε μία έκθεση. “Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο εντατικά διαχειριζόμενες εκτάσεις δασών στις πολιτείες της λίμνης.”

Τι γίνεται αν όλα τα δάση διαχειρίζονταν χρησιμοποιώντας τη σοφία των ιθαγενών φυλών; Φανταστείτε τις δυνατότητες εάν τα δάση ήταν πάντα βιώσιμα και όχι εκμεταλλευόμενα για βραχυπρόθεσμα κέρδη;

Σχετικά: τα δέντρα στη Βόρεια Καρολίνα βρέθηκαν να είναι τα παλαιότερα γνωστά δέντρα υγροτόπων στον πλανήτη

Μια Αρχαία Δημοκρατία
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το περίπλοκο δίκτυο των δασών, γίνεται σαφές ότι υπάρχει μια απελπιστική ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε.

“Η καταστροφή ενός δάσους παλιάς ανάπτυξης δεν είναι μόνο η καταστροφή υπέροχων μεμονωμένων δέντρων-είναι η κατάρρευση μιας αρχαίας δημοκρατίας της οποίας η διαθήκης μεταξύ των ειδών της αμοιβαιότητας και του συμβιβασμού είναι απαραίτητη για την επιβίωση της γης όπως την γνωρίζουμε”, γράφει ο Ferris Jabr.

Σήμερα, ο Sir David Attenborough και χιλιάδες επιστήμονες πιστεύουν ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Τα δάση αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα της ανάκαμψης. Έτσι, η αναδίπλωση του κόσμου, η αποκατάσταση και η σοφή διαχείριση των δασών ως αγωνοδικών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

“Έχουμε πάρει δέντρα για επιχορηγήσεις και εκκαθαρίσαμε σχεδόν τα μισά δάση των πλανητών μας”, δήλωσε ο Attenborough. “Ευτυχώς, τα δάση έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να ανακάμψουν”, εξήγησε.

Μετά από αιώνες αποδεκατισμού δέντρων, είναι κρίσιμο να διατηρηθούν τα αρχαία δάση. Ο Attenborough ζητά καλύτερες τεχνικές καλλιέργειας και φύτευση περισσότερων δασών ως μέρος μιας ουσιαστικής παγκόσμιας αποκατάστασης. Σε αντάλλαγμα, οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερα φυσικά δάση από ποτέ, θα σταθεροποιήσουν το κλίμα και θα πάρουν όλους τους πόρους που χρειαζόμαστε.

Το δέντρο της ζωής
Οι αρχαίες πεποιθήσεις από όλο τον κόσμο έχουν κρατήσει τα δέντρα ως σύμβολα σύνδεσης και λατρείας: Το δέντρο της ζωής.

“Τα δέντρα ήταν πάντα σύμβολα σύνδεσης. Στη μεσοαμερικανική μυθολογία, ένα τεράστιο δέντρο μεγαλώνει στο κέντρο του σύμπαντος, τεντώνοντας τις ρίζες του στον Κάτω Κόσμο και λικνίζοντας τη γη και τον ουρανό στον κορμό και τα κλαδιά του. Η κοσμολογία των Νορβηγών διαθέτει ένα παρόμοιο δέντρο που ονομάζεται Yggdrasil. Ένα δημοφιλές ιαπωνικό δράμα Noh λέει για παντρεμένα πεύκα που είναι αιώνια συνδεδεμένα παρά το γεγονός ότι χωρίζονται από μεγάλη απόσταση, έγραψε ο Ferris Jabr για τους Times.

Στην αρχαία Μεσοαμερική, το δέντρο ceiba ήταν το δέντρο της ζωής όπου δημιουργήθηκε ο κόσμος. Οι ρίζες του πήγαν βαθιά στον κάτω κόσμο, ενώ τα κλαδιά του υποστήριζαν τους ουρανούς. Στη Βίβλο, ο κήπος της Εδέμ ήταν το σπίτι του δέντρου της ζωής.

Οι αιγυπτιακοί μύθοι αναφέρονται επίσης στο δέντρο, όπου γεννήθηκαν οι θεοί. Στην αρχαία Ασσυρία, οι καλλιτέχνες συχνά σκαλίζουν ένα δέντρο που κάποιοι λένε ότι μοιάζει με DNA Κεντρικό σε γλυπτά ανάγλυφα. Σε όλες τις παγκόσμιες θρησκείες, ένα μυστικιστικό δέντρο εμφανίζεται στον Χριστιανισμό, το Ισλάμ, τον Ινδουισμό και τον Ιουδαϊσμό.

Τα δέντρα ήταν σημαντικά για τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο από την αρχή. Σήμερα, ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να προστατεύσουμε τα δέντρα και τον διασυνδεδεμένο φυσικό μας κόσμο.

Δείτε περισσότερα παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *