Νέα Θεωρία Της Συνείδησης: Οι Αρχαίοι Και Οι Χίπις Είχαν Δίκιο Για Τα “Vibes”

Ahhh, το ” σκληρό πρόβλημα.”Είναι το αίνιγμα της νευροεπιστήμης όλων αυτών που παραμένει άλυτο από τους ανθρώπους μετά από χιλιάδες χρόνια. Το ερώτημα είναι αυτό: Τι είναι η συνείδηση;

Βάλτε έναν άλλο τρόπο:

“Με άλλα λόγια, πώς ένα κομμάτι τριών λιβρών δενδριτών και αξόνων και διαύλων νατρίου δημιουργεί έναν αγαπητό, θλιβερό, αυτογνωσμένο εαυτό; Δείξτε τη δουλειά σας”, έγραψε ο Alexis Soloski για τους New York Times.

Ο Soloski κάλυπτε ένα έργο του 2015 από τον βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Tony, Tom Stoppard, που ονομάζεται ” το σκληρό πρόβλημα.”Είναι μια φράση που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον φιλόσοφο David Chalmers στα μέσα της δεκαετίας του’90. αν και η ερώτηση έχει επιμείνει για πάντα, φαίνεται ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κοντά στην κατανόησή της επιτέλους.

Το έργο επικεντρώνεται στο ζήτημα όλων των ερωτήσεων, ενσωματώνοντας το αρχαίο Δόγμα του πανψυχισμού, την ιδέα ότι η συνείδηση είναι καθολική, από ανθρώπους σε ζώα, σε άψυχα αντικείμενα όπως ο υπολογιστής ή το smartphone στο οποίο διαβάζετε αυτό. Αυτό είναι σωστό, κάθε κομμάτι της ύλης γύρω μας έχει συνείδηση και πάντα έχει.

“[ … ] η συνείδηση δεν εμφανίστηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εξέλιξης. Αντίθετα, συνδέεται πάντα με την ύλη και αντίστροφα – είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο πανψυχισμός τρέχει ενάντια στην ανθρώπινη εξαιρετική ιδέα ότι μόνο τα ανθρώπινα όντα έχουν ψυχή. Έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή θρησκευτική σκέψη, που προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες. Είναι “το παλαιότερο από όλα τα φιλοσοφικά δόγματα που σώζονται.”Ο πανψυχισμός εναρμονίζεται με τη βουδιστική πίστη στην καθολική φύση του νου.

Το κίνημα Hippie της δεκαετίας του ‘ 60 το πήρε και έτρεξε μαζί του διαισθητικά με την ιδέα ότι:

“Είναι όλα σχετικά με τις δονήσεις…άνθρωπος.”

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, η ιδέα ότι όλη η ύλη έχει κάποιο τουλάχιστον στοιχειώδες επίπεδο συνείδησης που δημιουργείται από τις δονήσεις προσελκύει για άλλη μια φορά. Οι δύο τελευταίοι αιώνες της ανθρώπινης εξαίρεσης δίνουν τη θέση τους στη σοφία των αρχαίων και των χίπις για να λύσουν το πρόβλημα του νου-σώματος. Μπορεί να μην είναι μόνο ανθρώπινα όντα που μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι αισθανόμενα όντα, παρά όλα αυτά, τόσο συγκλονιστικό όσο φαίνεται.

Ακόμη και το δάπεδο από σκυρόδεμα δονείται και μοιράζεται κύματα με το περιβάλλον του, το οποίο μεταφράζεται σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι πληροφοριών.

“Κάθε σύστημα που διαθέτει κάποια μη μηδενική ποσότητα ολοκληρωμένων πληροφοριών βιώνει κάτι. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: κάθε σύστημα που έχει ακόμη και ένα κομμάτι ολοκληρωμένων πληροφοριών έχει μια πολύ λεπτή συνειδητή εμπειρία”, έγραψε ο νευροεπιστήμονας, Christoff Koch.

Σήμερα, ο πανψυχισμός είναι η φιλοσοφική άποψη” πιο συνεπής με τον κατακλυσμό των σημερινών επιστημονικών δεδομένων για το μυαλό στη φύση”, σύμφωνα με τον Tam Hunt. Αυτός και οι πανεπιστημιακοί ψυχολόγοι και φιλόσοφοι έχουν έρθει μαζί για να αναπτύξουν τη “θεωρία συντονισμού της συνείδησης”, με βάση το έργο του γερμανικού νευροφυσιολόγου, Pascal Fries. Σπούδασε πώς συγχρονίζονται τα ηλεκτρικά μοτίβα στον εγκέφαλο.

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, καθηγητής Tam Hunt, πιστεύει ότι οι χίπις ήταν πραγματικά σε κάτι μεγάλο.

“Προτείνουμε ότι ο συντονισμός-μια άλλη λέξη για συγχρονισμένες δονήσεις-βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο της ανθρώπινης συνείδησης αλλά και της συνείδησης των ζώων και της φυσικής πραγματικότητας γενικότερα. Ακούγεται σαν κάτι που οι χίπις μπορεί να έχουν ονειρευτεί – είναι όλες οι δονήσεις, ο άνθρωπος! – αλλά μείνε μαζί μου.”

Δεδομένου ότι όλη η ύλη στο σύμπαν βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση κίνησης, δονείται σε διαφορετικές συχνότητες. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι δονήσεις συχνά φαίνεται να συνεργάζονται, συγχρονίζοντας για έναν άγνωστο λόγο να δονείται στην ίδια συχνότητα μαζί. Είναι αυτο-οργάνωση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νόμο του Murphy, ότι “οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά” και ενάντια στην έννοια της εντροπίας στο σύμπαν. Αντί να πηγαίνουμε προς τη διαταραχή, η ύλη και η ζωή μπορούν να συγχρονιστούν.

Ένα παράδειγμα που προσφέρει το Hunt:

“Όταν οι πυγολαμπίδες ορισμένων ειδών συναντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αρχίζουν να αναβοσβήνουν συγχρονισμένα, με τρόπους που μπορεί ακόμα να φαίνονται λίγο μυστηριώδεις.”

Η τάση της ύλης να δονείται σε κύματα που συγχρονίζονται μαζί διευκολύνει την επικοινωνία με τη γειτονική ύλη. Κύματα διαφόρων μηκών κύματος, όπως γάμμα, βήτα και άλφα κύματα αποστέλλονται στο σύμπαν. Ο Hunt πιστεύει ότι τα πιο ισχυρά κύματα γάμμα που συγχρονίζονται μαζί διευκολύνουν την αντίληψη, τον διαλογισμό και την εστιασμένη συνείδηση. Όταν οι νευρώνες δονείται στην ίδια συχνότητα μαζί, οδηγεί σε υψηλότερη και πιο σύνθετη συνείδηση.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και ένα αντικείμενο όπως ένας βράχος μπορεί να ανταλλάξει πληροφορίες εσωτερικά μέσω θερμικών και θερμικών οδών. Δεν υπάρχει τόσο πολύ” συμβαίνει “συνειδητά,αλλά οι δονήσεις είναι παρούσες ως” απλά αδρανή.”

Μπορεί να δείτε πού πηγαίνει αυτό. Η υψηλότερη συνείδηση προκύπτει από έναν κοινό συντονισμό, συνδυάζοντας σχετικά απλά συσσωματώματα σε μια μεγαλύτερη ομαδική συνείδηση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ” συλλογική ψυχή;”Ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα δικά μας σώματα δεν είναι συλλογές μικροσκοπικών κυττάρων που συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια συλλογική συνείδηση;

“[ … ] σε βιολογικές δομές με το σωστό είδος Πληροφοριακών οδών και επεξεργαστικής ισχύος, αυτές οι τάσεις προς την αυτοοργάνωση μπορούν και συχνά παράγουν συνειδητές οντότητες μεγαλύτερης κλίμακας.

Αυτοί οι φιλόσοφοι και οι νευροεπιστήμονες επιστρέφουν στους αρχαίους τρόπους σκέψης για να απαντήσουν εκ νέου στις παλιές ερωτήσεις μυαλού-σώματος. Ενώ μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γλώσσα καθορίζει τη συνείδηση, η πραγματικότητα μπορεί να είναι ότι η “γλώσσα” μπορεί να αναλυθεί σε πρωταρχικό επίπεδο σε κύματα, συντονισμό και δονήσεις.

Νιώθεις το vibe; Εντάξει, φίλε.

Εξερευνήστε τη μεταφυσική του πανψυχισμού παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *