Μνημείο 7.000 ετών τρεις φορές μεγαλύτερο από το Στόουνχεντζ που ανακαλύφθηκε στην Πολωνία

Ένα τεράστιο μνημείο της Λίθινης Εποχής έχει ανακαλυφθεί στην Πολωνία και οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο χώρος έχει διάμετρο 360 πόδια, καθιστώντας τον τρεις φορές μεγαλύτερο από το Stonehenge. Πιστεύεται ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από νεολιθικούς ανθρώπους για τουλάχιστον 250 χρόνια, με νέα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν σε αυτό κατά μήκος του δρόμου.

Σημειώσεις αρχαίας προέλευσης:

“Ο χώρος εντοπίστηκε για πρώτη φορά από αλεξίπτωτο, το 2015, στο Nowe Objezierze κοντά στην Cedynia, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Πολωνία, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Το 2016 ο αρχαιολόγος Marcin Dziewanowski, ενώ διερεύνησε δορυφορικές εικόνες στους Χάρτες Google, επιβεβαίωσε ότι υπήρχε ένα αρχαίο περίβλημα στη θέση. Σύμφωνα με την πρώτη ιστοσελίδα ειδήσεων, ” τα περιγράμματα του περιβλήματος ήταν τόσο ξεκάθαρα που έμοιαζαν με τους κύκλους των καλλιεργειών που έκαναν οι αλλοδαποί σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.’”

Τώρα, σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο χώρος εντοπίστηκε για πρώτη φορά, εμπειρογνώμονες από τα πανεπιστήμια του Gdańsk, του Szczecin, της Βαρσοβίας και του Poznań αποκτούν νέες γνώσεις σχετικά με τη βαθύτερη έννοια της δομής χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνικές και ανασκάπτοντας μικρές περιοχές γύρω από το νότο και δυτικά του χώρου.

Ένα “Roundel”
Λόγω του κυκλικού σχήματος του, ο ιστότοπος έχει ονομαστεί “roundel.”Τουλάχιστον 130 στρογγυλά έχουν ανακαλυφθεί στην Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ο σκοπός του roundels πιστεύεται ότι ήταν τελετουργικός και μπορεί επίσης να χρησίμευσε ως κάποιο είδος αστρονομικού ημερολογίου.

Το πολωνικό roundel είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά που βρέθηκαν ποτέ οπουδήποτε στον κόσμο, σημειώνει η Newsweek:

“Αποτελείται από μια κεντρική περιοχή που περιβάλλεται από τρεις πύλες που οδηγούν στο εσωτερικό. Στη συνέχεια, έχει τέσσερις τάφρους που το περιβάλλουν. Κάθε χαντάκι είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο από το τελευταίο, και φαίνεται ότι είχαν σκάψει σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα.”

Σχετιζομαι με: μεγαλιθικά ηλικίας 5.000 ετών που θυμίζουν το Stonehenge που βρέθηκαν μετά την υποχώρηση των υδάτων στην Ισπανία

“Αρκετά εντυπωσιακό”
Ο επικεφαλής του έργου Lech Czerniak, από το Πανεπιστήμιο του Gdańsk, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του roundel στην Πολωνία είναι σημαντική από Ιστορική και αρχαιολογική άποψη:

“Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό, δεδομένου ότι συμπίπτει με τη χρονολόγηση δομών που βρίσκονται στο Δούναβη, που θεωρούνται οι παλαιότερες. Φαίνεται εξίσου σημαντικό ότι οι τέσσερις τάφροι που περιβάλλουν την κεντρική περιοχή της δομής πιθανότατα δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, αλλά κάθε μερικές δεκάδες χρόνια, έσκαψε ένα νέο χαντάκι με όλο και μεγαλύτερη διάμετρο.”

Και το ίδιο το έργο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τα roundels, πρόσθεσε ο Czerniak:

“Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές πτυχές της λειτουργικής λειτουργίας των roundels, συμπεριλαμβανομένου του τι ώθησε τους κατοίκους μιας δεδομένης περιοχής να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για την οικοδόμηση και τη συντήρηση του roundel, από όπου προήλθε η ιδέα και η γνώση που απαιτούνται για την κατασκευή αυτού του αντικειμένου και πόσο συχνά και για πόσο καιρό χρησιμοποιήθηκε το αντικείμενο.”

Βαθύτερες ιδέες
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πολωνικό roundel, σύμφωνα με τους ειδικούς:

“Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλουν να καταλάβουν ποιες ήταν οι πεποιθήσεις που ώθησαν τους προϊστορικούς ανθρώπους να οικοδομήσουν μια τέτοια τεράστια δομή και ποιος ήταν ο ρόλος της στην κοινωνία τους. Η παλαιοπεριβαλλοντική έρευνα θα αποτελέσει επίσης το επίκεντρο των αρχαιολόγων, καθώς θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των κοινοτήτων στο τοπικό περιβάλλον, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να δώσουν ένα παράθυρο στο Νεολιθικό παρελθόν.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *